Kategorier
Restaurang

Hamburgare Göteborg – vanliga frågor 

Kulturen kring hamburgare blossade upp rejält för några år sedan. Många pekar på den resa som Flipping’Burgers i Stockholm gjorde. Med relativt enkla medel förändrade man vår syn på hamburgare och tog oss från Sibylla hela vägen till USA. Plötsligt skedde en explosion där man i större städer som Göteborg kunde se nya hamburgerställen i varenda gathörn – och inte sällan i form av foodtrucks. 

Roligt – och gott – men allt har sin tid. Numera kan man se att den värsta hypen har lagt sig och det är lite av survival of the fittest som råder i branschen. Med exempelvis större kedjor som Brödernas, Jureskog och Bastard Burgers etablerade i flertalet svenska städer är marknaden mättad och hamburgare i exempelvis Göteborg är långt ifrån den snackis det än gång var. 

I den här texten ska vi emellertid försöka göra vårt bästa för att hålla stekbordet hett och bidra till lite mer kunskaper i ämnet. Hamburgare är, fortfarande, världens bästa maträtt och vi ska här nedan, genom att svara på några vanliga frågor om hamburgare i Göteborg ge dig några tips och råd. Enligt följande: 

Vad är en smash burger? 

Söker du dig till en foodtruck som serverar hamburgare i Göteborg så handlar det ofta om en smashburger. Det innebär att man tar en puck av köttfärs – gärna högrev – och lägger den på ett hett stekbord, varpå man sedan trycker ut köttfärsen så att det blir en platt, smal burgare. Genom den så kallade Maillard-reaktionen så får man en karamelliserad, krispig yta och en hamburgare som får den där extra lilla smaken. 

Vad ska man ha på en hamburgare i Göteborg? 

Det är givetvis en fråga som är högst personlig, men ser man till vanliga tillbehör och smakförstärkare så är exempelvis saltgurka, cheddarost, lök och senap vanliga exempel. Man kan även exempelvis använda sig av jalapenos och en rökigare dressing för att ändra karaktären på en hamburgare. Smaken är, helt enkelt, som baken.