Vad är E-sport?

E-sport (även kallat elektronisk sport, e-sports eller eSports) är en form av tävling i form av videospel. Till skillnad från den typ av konsol- och PC-spel som spelas hemma, är det vid esport två eller flera spelare som spelar mot varandra i etablerade turneringar. Det kan handla om enskilda spelare eller lag som möter konkurrenter i samarbetsspel eller
individer som spelar samma spel, där den som får flest poäng koras till vinnare. En annan viktig del av esport är att det är ett evenemang för åskådare. Live-turneringar lockar tiotusentals deltagare, med live-streaming på nätet och det har lett till en boom inom e-sport.

År 2021 beräknas den världsomspännande publiken för e-sport vara mer än 470 miljoner. Enbart i USA är mer än 90 miljoner människor ibland ellerregelbundna tittare på e-sport. Denna tittarsiffra är betydligt högre än den typ avpublik som etablerade idrottsligor som NHL och NBA drar in.

Varför tittar så många människor på esporter?

Det finns många anledningar till esports ökande popularitet. Ett av de viktigaste skäl till att så många människor engagerar sig i esport som åskådare är att det finns en betydande marknad för gaming över hela världen. Det uppskattas att det finns mer än 2,6 miljarder spelare världen över i slutet av 2020, dettaantal sannolikt kommer att öka med mer än fem procent i slutet av 2021. Många av av dessa spelare brinner för sin konsol eller valfri maskinvara, medan många av dem är de största videospelstitlarna har en fanbas på tiotals miljoner. De som redan
redan har investerat mycket i en specifik titel eller genre är det troligt att de kommer att engagera sig i live-spel.
streaming av sina favorittitlar för underhållning. Att titta på e-sport ger också den mer engagerade spelaren chansen att lära sig nya tekniker för att förbättra sin egen spelförmåga. Faktum är att vissa undersökningar visar att så många
så många som 89 % av de som regelbundet tittar på esports tittar på strömmar och evenemang för att för att förbättra sig.

En sport för åskådare

Även om ett intresse för gaming vanligtvis går hand i hand med esport-publien, är den kändiskultur som omger branschen och dess spelareockså uppmärksammas. Många av de största e-sportspelarna i branschen
har sina egna streamingportaler och YouTube-kanaler och har byggt upp betydande följarskaror innan de började delta i turneringstävlingar. Fansen vill troligen följa sina favoritspelare när de gör framsteg från dessa kanaler och
och övergår till live-turneringar eller tävlande live-strömmar.

Esports kanske inte medför samma fysiska risk som traditionella sporter, men det är inte att säga att det inte är ett riskfyllt jobb. De största esportsturneringarna är ofta ofta prispengar på miljontals dollar, så kvalomgångar och finaltävlingarna är ofta kan ge dig en upplevelse som är nära ögonen på dig själv. I takt med att e-sport blir mer
accepteras alltmer som en tävlingsidrott, blir det möjligt att välja mellan olika typer av sportvadslagning ät också allt vanligare. De som vill satsa framgångsrikt på på resultatet av en esportmatch måste göra sin hemläxa i förväg.

Spelgemenskap och spelkultur

E-sports bidrar också till att främja en redan aktiv spelgemenskap. Även om liveevenemang kan göra det möjligt för gamers att träffas personligen, kan live-streaming kan plattformar fortfarande uppmuntra till blomstrande gemenskaper. De bästa streamingtjänsterna för esports plattformar gör det inte bara möjligt för tittarna att följa handlingen på skärmen, utan de kommer även låta publiken kommunicera med varandra. Detta sker vanligtvis i form av chatt, för att inte distrahera från vad som händer på skärmen eller någon livekommentarer som kan vara igång vid sidan av själva sändningen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*