Streaming förklarat

Vad betyder streaming?

Streaming innebär att skicka och ta emot datapaket i ett kontinuerligt flöde över ett nätverk. Det gör att uppspelningen av innehållet kan börja medan resten av data fortfarande är på väg. Streaming online används ofta för ljud, video och spel.

Så snart din dator eller telefon tar emot data som motsvarar början av en film kan du till exempel börja titta på den. När filmen fortsätter att spelas upp överförs resten av data till din enhet.

Så länge du har en tillförlitlig internetanslutning kan din enhet spela upp hela filmen smidigt utan avbrott. Varje gång du har använt musiktjänster som Spotify eller Apple Music, videospelare som YouTube eller Netflix, appar som Twitch eller vissa typer av spel har du sett streaming i praktiken.

Hur fungerar streaming?

För att streaming ska fungera delas innehåll som till exempel en video upp i mindre bitar eller datapaket. Dessa paket skickas till din webbläsare, där dess videospelare tolkar datan som video. Din webbläsare börjar spela upp låten så snart den har fått tillräckligt många paket.

En ljud- eller videospelare bygger upp de kommande datapaketen i sin buffert. När din internetuppkoppling är för långsam kan spelaren fastna i buffert. Du kan behöva vänta i flera sekunder eller till och med minuter innan tillräckligt mycket innehåll har byggts upp i bufferten för att uppspelningen ska kunna återupptas.

För att företag ska kunna tillhandahålla innehåll för streaming behöver de servrar eller molnplattformar för lagring. Stora aktörer som Netflix där di kan streama film, har nätverk för innehållsleverans som håller det mest populära innehållet lagrat i cacheminnet och nära den plats där det kommer att streamas. Detta minskar latenstiden och bandbreddskostnaderna och gör det lättare för dig att titta på tv online.

Vad är livestreaming?

Livestreaming är att skapa och sända live-innehåll till en publik på Internet. Live streamers streamar material från en kamera, webbkamera eller ett program för skärmdumpning till en publik, som vanligtvis informeras om streamingen i förväg. Livestreaming sker genom att man ansluter inspelningsenheten till ett nätverk via en dator, smartphone eller annan enhet. De flesta plattformar för live-streaming innehåller metoder för publiken att kommunicera med streamern med hjälp av kommentarer, omröstningar och andra interaktiva funktioner.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*